Het is een drukte van jewelste in de banketbakkerij van Joost Mekking. Indy Geluk, Sophie Keijzer en Niels Last zijn er met ouders en soms met grootouders om hun prijzen op te halen. Nee, ze hebben niet meegedaan met Heel Bennekom Bakt, of zoiets, nee, ze hebben vorig jaar op Koningsdag een ballon losgelaten en hun ballonnen kwamen het verst Duitsland in. Wat Joost Mekking daar dan weer mee te maken heeft?

“Hij is sponsor van de jaarlijkse ballonnenwedstrijd!” lacht Jack de Vringer, de penningmeester van de Stichting Koningsdag Bennekom. Dan loodst Joost het gezelschap naar buiten. Op de stoep voor zijn winkel staat iedereen lekker in het zonnetje en daar reikt hij de prijzen uit. De ballon van Indy is het verst weggewaaid, dan die van Sophie en als derde die van Niels.

Geen Koningsdag 2019
Joost vertelt dat ervoor gekozen de prijsuitreiking nu maar voor de winkel te doen, want in 2019 wordt er in Bennekom geen Koningsdag gevierd en dus kan de prijsuitreiking geen onderdeel zijn van het programma. Jack de Vringer kijkt wat spijtig. Vorig jaar ging het nog net, maar dit jaar durft men het echt niet aan. Secretaris Judith van Aalst meldt dat er gelukkig wel diverse reacties zijn binnen gekomen naar aanleiding van de noodkreet van het bestuur in het Bennekoms Nieuwsblad, maar nog lang niet genoeg om aan de organisatie van Koningsdag 2020 te gaan beginnen. De werving van vrijwilligers moet dus nog een poosje doorgaan. (Wie mee wil helpen kan een mailtje sturen naar info@koningsdagbennekom.nl!)

Voor 2019 is het sowieso te laat, gezien het moeten aanvragen van vergunningen en dergelijke. Joost Mekking zegt dat hij en andere ondernemers, zoals Albert Heijn, hopen dat, dank zij inzet van veel Bennekommers, er in 2020 wel Koningsdag gevierd zal worden. De kinderen laten die discussie langs zich heen gaan. Wat ongeduldig laten ze zich groeperen voor de winkel om een foto te kunnen maken. Ze moeten wel met hun foto in de krant natuurlijk!

Natuurlijk was er ondertussen wat publiek om het gedoe komen staan. “Hé Joost, heb je wat te vieren?”, wordt er geroepen vanaf de straat. “Eh, nou nee…”, reageert Joost en begint te vertellen. De kinderen vinden het ondertussen wel mooi geweest en willen naar huis. Helaas, dit jaar kunnen ze niet nog een keer meedoen aan de ballonnenwedstrijd…

Bron: Bennekoms Nieuwsblad