‘We kunnen zeker nog vrijwilligers gebruiken’

Zoals het er nu naar uitziet gaat het leukste feest van het jaar in Bennekom centrum, de viering van Koningsdag, er na 3 jaar weer komen. In 2019 moest de organisatie ‘deze leuke dag’ aan zich voorbij laten gaan. De reden was het gebrek aan vrijwilligers en helpende handjes. Vervolgens ging ook door de twee edities daarna, 2020 en 2021, een dikke streep. Nu was corona de spelbreker. Maar nu al die perikelen grotendeels achter de rug zijn zal er dit jaar, op 27 april, wel weer een Koningsdagviering gaan plaatsvinden. Onder het motto: ‘We gaan er weer voor’, is de Stichting Koningsdag Bennekom inmiddels al drukdoende om er weer een gezellige en onvergetelijke dag van te gaan maken.

De aftelklok op de website van de Stichting Koningsdag Bennekom staat op 4 weken, 1 dag, 8 uur, 58 minuten en 10 seconden als voorzitter André Overeem en, met pr in zijn portefeuille, Jacco Looijen plaatsnemen op het bankje voor de Oude Kerk in Bennekom, juist de plek waar het de Koningsdagfestiviteiten straks zullen gaan plaatsvinden. “Nadat we in 2019 zelf noodgedwongen met de voorbereidingen moesten stoppen omdat we niet genoeg vrijwilligers hadden, leek het wel of ‘Bennekom’ door dat vervelende bericht wakker was geschud,” blikt de voorzitter terug. “Wij kregen veel berichten van ouders en grootouders dat ze het eeuwig zonde vonden, dat het feest niet door kon gaan. Natuurlijk was het voor ons ook teleurstellend. Maar er meldden zich ineens wel weer een aantal vrijwilligers aan, maar door Covid-19 haakten er ook weer een aantal af.” Maar het bestuur en die paar ‘die hard-vrijwilligers’ bleven optimistisch en niet ten onrechte, want de voorbereiding voor de ‘editie 2022′ zijn inmiddels in volle gang. “Nadenken en vergaderen leverden inmiddels al een fraai programma op, dat we nu nog verder gaan uitwerken,” vult Looijen aan.

“Er is al veel geregeld, vergunningen zijn aangevraagd er komt hier op het plein voor de Oude Kerk nieuwe horeca. Dat gaat Arjo van de Mitra, de drankenspeciaalzaak, met nog enkele andere Bennekomse ondernemers verzorgen,” vervolgt voorzitter Overeem. “Verder zijn er veel activiteiten gebleven. Het begint om 9.05 uur met het luiden van de klokken, OBK komt, waarna de dag geopend zal worden door een lid van B&W van de gemeente Ede, de vlag wordt gehesen, het Wilhelmus gezongen en worden de prijzen van de Koningskroon knutselwedstrijd uitgereikt. Dat is wel nieuw, het traditioneel oplaten van ballonnen wordt vervangen door de knutselwedstrijd, dat doen we samen met Elise Huijberts van de Kunstfactorij, die op twee zaterdagen voorafgaande aan Koningsdag samen met de kinderen Koningskronen gaat maken. De beoordeling van de mooiste exemplaren wordt gedaan op basis van foto’s die kunnen worden ingestuurd en die ook zichtbaar worden op een groot scherm wat hier zal komen te hangen. De mooiste kronen zijn dan goed voor leuke prijzen. Ook is er de Koningsmarkt en een kleedjesmarkt, waarvoor de kaartjes ook bij de Kunstfactorij kunnen worden gekocht, een optocht met versierde fietsen en oldtimers en er is muziek van Beatsclassics en Ludduvudduh. Kortom voor ieder wat wils en alles geconcentreerd rond het Kerkplein en de parkeerplaats van de Plus (achter de witte villa). Wat kleinschaliger, maar niet minder gezellig. Wij kijken ernaar uit, hopen op mooi weer en ook, dat er zich nog wat vrijwilligers komen melden.”

Door Dick Martens, Bennekoms Nieuwsblad