‘Aan creativiteit geen gebrek’

Het Bennekomse centrum kleurde zaterdagmorgen al vroeg Oranje. Het grote podium blonk in de ochtendzon, de Nederlandse driekleur met de Oranje wimpel wapperde uitbundig aan de Grote Kerk. De eerste versierde fietsen werden geparkeerd en vanuit de verte klonken de muzikale klanken van de OBK-drumband. De voorzitter van Stichting Koningsdag, André Overeem, nam nog even zijn welkomstspeech door, ook stond er inmiddels al een heuse file in de Dorpsstraat. Een ‘Oranje-gebak-file’ voor Banketbakkerij Mekking. Het leek erop, of ‘heel Bennekom’ zich eerst wilde verzekeren van de zo traditionele ‘Oranje’ lekkernij. Maar één ding werd al wel duidelijk, ‘Bennekom’ was weer helemaal klaar voor opnieuw een stralende Koningsdag.

Nadat OBK het Wilhelmus had gespeeld werden er al direct prijzen uitgereikt. Elise Huijberts van De Kunstfactorij had de afgelopen weken twee sessies voor kinderen georganiseerd waarbij zij koningskronen konden maken. En daar werd gretig gebruik van gemaakt, oor het dorp liepen dan ook veel trotse kinderen met de mooiste creaties op hun hoofd. Maar het ging Elise, als het om de prijswinnaars ging, niet om wie de mooiste had gemaakt. “Er zijn heel veel kinderen in Marian’s Hobbyshop geweest om de meest leuke en bijzondere kronen te maken. Het was er één groot feest. Het was dan ook moeilijk om de prijswinnaars te selecteren, maar uiteindelijk hebben we er drie gekozen. Lucas (5) maakte de gekste, Annelin (6) de vrolijkste en Avelijn krijgt een prijs voor de deftigste kroon.” Het eerste klaterende ‘Koningsdag-applaus’ was voor het stralende trio. Vervolgens pakte OBK de instrumenten weer op, om de versierde fietsentocht muzikaal te gaan begeleiden. Ook daar werd duidelijk dat het aan creativiteit in Bennekom niet ontbreekt.

Ondertussen bleven de honderden tompoucen, het koningsgebak en de oranje moorkoppen over de toonbank gaan. De gelukkige kopers pareerden vervolgens met hun rijk gevulde doosjes door de Dorpsstraat alsof ze zojuist een indrukwekkende prijs hadden gewonnen. “Nee ik eet ze niet allemaal zelf op hoor, het is voor de familie,” aldus een trotse smulpaap verontschuldigend. “Zet mijn naam maar niet in de krant, want dan denkt iedereen dat ik ze allemaal zelf op ga eten. Zet er maar wel in, dat het de lekkerste tompoucen van de hele omgeving zijn.” En dat vonden er duidelijk meer, gezien de lange rij, die daar maar niet korter werd. Maar het wachten was zeker de moeite waard en zeker geen straf, want inmiddels slingerde er een lint van maarliefst 90 oldtimers door het dorp. De oh’s en ah’s waren niet van de lucht. En terecht, want er waren veel opmerkelijke exemplaren bij. Maar ook na de indrukwekkende parade was er nog volop vermaak. Zang en dans en een ‘kleine’ Bennekomse interieurverhuizing ten behoeve van de ook al zo traditionele kleedjesmarkt. Rond 18.00 uur keerde de rust weer terug in het dorpscentrum.

Door Dick Martens, Bennekoms Nieuwsblad