Scholieren! ‘Kom optreden op het Open Scholen Podium’

‘Bedankt voor jullie komst, het was een fantastische dag!’ Dat is de mooie boodschap op de site van Stichting Koningsdag Bennekom (SKB) refererend aan de Bennekomse viering van Koningsdag van het afgelopen jaar. ‘Eindelijk mocht er weer een feestje worden gevierd en wat hebben we ervan genoten’, gaat de lofzang van de organisatie verder. Maar inmiddels staat de 2023-editie alweer voor de deur. Op de plek waar straks, op 27 april, het podium voor de Oude Kerk aan de Dorpsstraat komt te staan en met een helblauwe lucht en een stralende zon als ingrediënten die eigenlijk horen bij een Koningsdag, kijken voorzitter André Overeem en Jacco Looijen, die de pr voor de Stichting verzorgd, alvast vooruit.

“Als dit de voorbode wordt naar weer zo’n stralende Koningsdag, dan teken ik ervoor”, opent Overeem het gesprek, terwijl hij in het zonnetje plaatsneemt op een bankje voor de Oude Kerk. “Hier moet het op 27 april weer gaan gebeuren. Hier komt het podium te staan en vindt de opening plaats. Traditioneel met de openingsceremonie, waaraan OBK weer meewerkt, wordt het Wilhelmus gezongen en wordt de Nederlandse driekleur gehesen. Op het podium zullen vervolgens diverse optredens van een DJ plaatsvinden. Bijzonder en nieuw is het Open Scholen Podium. Daarvoor hebben we aan alle scholieren in Bennekom en ook aan scholieren die in Wageningen op school zitten, deze week een oproep gedaan. Tussen 11.00 en 14:00 uur geven wij hen de kans hier dan op te komen treden. Ook leerlingen van de Novea Popschool, met vestigingen in Ede en Bennekom, hebben een uitnodiging ontvangen. Het lijkt ons de manier om ook meer jeugd bij Koningsdag te betrekken. Inschrijven kan nog tot en met 15 maart. Wij zorgen voor licht en geluid, de deelnemende scholieren moeten zelf voor de instrumenten en de muziek zorgen.”

Naast muziek kan en mag er meer. “Ook een voordracht, ‘een stukje’ musical, of een dans”, vult Looijen aan. “En dat is alleen nog maar ‘de start’ van het programma. Er gebeurt, gedurende de dag nog veel meer. De kleedjesmarkt voor kinderen van 4 tot 14 jaar is er natuurlijk weer. Die vindt van 13.00 – 16.00 uur plaats op het marktplein. Maar voor zij hun kleedjes kunnen gaan uitrollen is er eerst om 10.00 uur de kinderfietsenoptocht, zijn er weer oldtimers te bewonderen, is er de Koningsmarkt en zijn er optredens van de bands Small Talk en Sis & the Cavemen. Voorafgaande aan Koningsdag zijn er voor de kinderen op 15 en 22 april van 10 tot 12 uur knutselochtenden bij de Kunstfactorij, op de nieuwe locatie Dorpsstraat 47E. Zij kunnen daar een Koningskroon maken en er leuke prijzen mee winnen. Op woensdag 19 april, tussen 17.00 en 19.00 uur is ook bij de Kunstfactorij de kaartverkoop voor de kleedjesmarkt. Kortom weer ‘een mooi en een voor ieder wat wils programma’.

Door Dick Martens, Bennekoms Nieuwsblad